第一桶金

年青人想搬出來住  租樓先定買樓先?

有一位朋友已經30歲了,跟女朋友拍拖好幾年,一直都想搬出來住,不過又想到如果搬出來後,交租之餘,又多日常支出,這樣就更難儲錢買樓。究竟他應該租樓住住先?還是一開始就直接上車好?
理解的,年青人想有自己的空間,尤其已經拍拖的,更想有空間過二人世界,但香港居住成本高,買樓?好多年青人連首期都儲唔到,租樓?租了就更難儲錢買樓,怎麼辦呢?

買村屋又住又賺 係咪真係咁過癮?

很多工作好幾年的年青朋友,嚮往外國式的生活,香港有不少村屋,三層高,住地下更有機會有花園,親親大自然,地方大價錢又較市區樓貴,因此儲到第一筆首期,都心思思想買村屋,諗住又住又賺。

樓價創新高 依家買定等下次?

樓市創新高3大問題 現在追買定等下次?

過去兩年,香港經歷了社會運動和疫情,很多人都不相信樓價會升。結果樓價終於在2021年8月破頂,很多人大跌眼鏡。最近最多人問我的問題就是:現在是否要趕緊追入市?還是等下一次?

大角咀買樓上車好唔好? 剖析兩大地段投資價值

地區升值源於變化,大角咀與其他新發展區不同,賣的不是基建概念,是重建概念!之前的大角咀多舊樓及工廈,但今時今日大家途經這區,會發現很多地盤,還有很多已落成的新屋苑,包括利奧坊、奧城西岸、形品星寓、奧柏御峰等。如果想喺大角咀買上車盤,有邊度可以留意?

​3大原因 點解買樓好過買房託

很多人以為買REITs等同於買樓投資,錯晒!又有很多人以為買REITs回報高過買樓,中伏!問問你自己,身邊有冇人買REITs發達?買樓發達呢?買房託投資,不等如買樓投資!