Skip to content

第一桶金

樓市真見底定虛火?見底訊號逐個分析

祝各位讀者兔年萬事如意,身體健康,財源滾滾來。要做到財富增值,投資時機最為重要,永遠是在大市低位入市,贏的機會才大。早前分享過樓市見底訊號的文章,究竟這些訊號出現未?

Anthony Sir 2023年樓市展望 樓市見底 最壞時刻已過

回顧2022年樓市表現很差,中原城市領先指數去年12月底曾跌至最低156.37,重返2017年5月水平。不少人都說,樓市跌浪已成,2023年仍要再跌兩三成,很多人都觀望不敢買樓,甚至有業主被市況嚇怕,賤買了持有多了的物業。然而這個情況去到年底,已經悄悄改變了……

長實6000蚊呎買啟德絕非看淡 第時樓價最少賣$22000一呎

上個月驚爆一單新聞,長實以低價投得一幅啟德地皮,呎價只是6000多元,重返8年前呎價,好多人見到都大嚇一跳。「嘩﹗6000幾蚊買入,第時賣咪只係萬幾蚊呎?之前用2萬幾、3萬呎買啟德的業主點算?」「係咪發展商睇淡樓市?樓價仲要跌?」

樓市轉勢4個訊號

最近樓市氣氛甚淡,樓價顯著下跌,中原城市領先指數已跌穿160,重返2017年樓價水平,成交亦稀少。如此市況,就算有心入市的人,都抱觀望態度,不敢貿然入市。然而,樓市氣氛話轉就轉,若然發現樓市有以下訊號,很大機會已經見底。

阿媽叫我賣樓轉租 點算好? 現在賣樓 將來後悔

今年投資市場奇差,港股曾大跌四成,就連穩陣的債券基金,好多都要蝕兩成。喺呢個十年難得一遇的熊市,樓市已經算跌得少。但始終中原城市領先指數已經跌穿160,唔少人都會驚,會怕。最近收到唔少同學及朋友查詢,都係好似今次呢位讀者的煩惱。

樓價跌 又關地產代理事?

最近不少相熟地產代理都跟我訴苦,生意差了很多…
裁員有,結業都有,細行有,大行都有!日前筆者到旺角與合作夥伴開會,樓下原本有一間挺大間的單邊舖,原本是一間大行分店,現在已變成口罩店。另外筆者公司附近,也有兩間大行分店結業。細行也不好過,聽相熟細行說,現在只能靠做一些租盤勉強維持。

遲兩年買樓平啲 錯覺﹗與其呆等 直接講價更實際

讀者來信
本人曾經有過物業,可惜在2017年,見樓價升得高,於是就把單位賣了,原本計劃是先租地方住一、兩年,待樓價跌的時候再買回來,賺取差價,可惜事與願違,之後樓價雖有起起伏伏,但就未返回當年自己賣樓的價錢,所以一直上唔番車,這就是落錯車吧。

長實賣波老道豪宅的三個啟示

由香港首富李嘉誠建立的長實集團,一舉一動都被視為經濟寒暑表。就像早幾年賣香港資產如中環中心,就被視為撤資。最近長實又有一單觸目的交易,就是將半山波老道豪宅的餘下的百多個單位,一次過用208億元賣給外國基金,很多人因此演譯為:「誠哥睇淡後市」,然後就說香港樓市見頂好危險。今次就跟大家分析,長實賤賣豪宅有乜啟示。

買樓不等於買樓市 如何尋找抗跌力強的物業?

有朋友最近經常睇樓,想趁樓價下跌買番間上車,唔使再租人地方住。但又擔心買完之後樓價會繼續下跌,所以都係得個睇字,遲遲唔敢出手。於是他前來問筆者,覺得後市會唔會繼續下跌?如何揀選有抗跌力的物業?