第一桶金

火炭新盤星凱.堤岸
超多人追 係咪真係咁抵買?

樓市熾熱,發展商開新盤,都成為市場焦點。近日火炭港鐵站龍的新盤星凱.堤岸,就成為市場焦點,首三張價單平均呎價超過2萬元,但仍不乏捧場客。有些同學問我,這個價是否太瘋癲,因為同樣的銀碼已經可以買市區半新盤了。

施政報告2021 對樓市有乜影響?

特首發表任內最後一份施政報告,樓市政策成為焦點。因為早前有傳中央要求港發展商要解決香港房屋問題,人人都期待施政報告內會否有相關政策。結果是,很多政策都像很長遠,未來又有海量的供應,究竟對樓市是好是壞?

新樓租金回報低   點解?

很多人會用租金回報率去衡量一層樓是否抵買,但新樓的租金回報通常特別低,隨時只得2厘。於是覺得偏貴,寧願轉買二手樓。仲有啲專家以此為由,分析樓市已經處於高位,入市有風險,係咪真係咁?點解新樓租金一定比較低?

儲多啲首期先買樓  超錯﹗

很多人有一個錯覺,為了想減輕供樓負擔,每月供少啲,所以覺得要儲多啲首期先可以買樓。又有一些朋友認為,問銀行借高成數按揭要畀利息,唔想畀銀行賺咁多,所以寧願儲多啲先上車。其實呢兩個思維很錯,會令大家錯過很多買樓時機。

年青人想搬出來住  租樓先定買樓先?

有一位朋友已經30歲了,跟女朋友拍拖好幾年,一直都想搬出來住,不過又想到如果搬出來後,交租之餘,又多日常支出,這樣就更難儲錢買樓。究竟他應該租樓住住先?還是一開始就直接上車好?
理解的,年青人想有自己的空間,尤其已經拍拖的,更想有空間過二人世界,但香港居住成本高,買樓?好多年青人連首期都儲唔到,租樓?租了就更難儲錢買樓,怎麼辦呢?

買村屋又住又賺 係咪真係咁過癮?

很多工作好幾年的年青朋友,嚮往外國式的生活,香港有不少村屋,三層高,住地下更有機會有花園,親親大自然,地方大價錢又較市區樓貴,因此儲到第一筆首期,都心思思想買村屋,諗住又住又賺。