年金?逆按?買樓收租?…自製長糧,邊樣最筍?

政府推出年金,買 100 萬每個月有 5800,筍唔筍?今日幾好睇,將來唔夠洗,點計似乎係逆按揭,或者有樓收租好啲喎!

朋友A:   「政府都推出年金計劃喎!」
朋友B:   「睇過…買100萬,每個月有5800,幾好丫。」
朋友A:   「好咩?」
朋友B:   「每年收69600,以100萬計咪成7厘回報?」
筆者:      「咁又唔可以咁計喎…」
朋友B:   「點解呢?」
筆者:      「個本呢?冇得攞番架喎!條數係本息一齊計架~~」
朋友A:   「其實保險公司自己計,回報4厘左右。」
朋友B:   「係喎!買樓收租,除咗租金,仲有層樓喎。」
筆者:      「係呀,長揸…層樓仲會升值添。」
朋友A:   「不過100萬買鬼到樓咩?」
朋友B:   「就算有多幾個100萬,都冇名額買啦!」
筆者:      「未必嘅,唔一定買香港樓,又唔一定買住宅嘛…」

很多朋友都唔知「年金」是甚麼?其實即是自製長糧~~
簡單來說,就是投保一筆錢,退休之後可以每個月出糧。
日前公佈的政府年金為例,假設你在65歲的時候時買入年金,繳付保費為100萬,就可以保證每月收到年金金額為5,800元,保證期為182個月,總數即等於105.56萬元,保證期後,陳先生仍能繼續收取5,800元年金直至終老,越長命就越著數。如果早咗拜拜,受益人都可以繼續領取保證年金。不過…唔係人人有100萬喎!其實很多保險公司都有類似計劃,可以在年青的時候開始供款,每個月供幾千,供幾十年就有啦!

今日幾好睇,將來唔夠洗!
阿公阿婆的年代,銀行利息高,喜歡儲錢食息,加埋退休金,放在銀行慢慢搣,不過好快就發現中伏!一來,自從金融風暴後,銀行存款利息急跌,邊有得食息?只能咬老本。二來,通脹速度驚人,好快退休金已經冇咗一大截!三來,很多非經常性開支,例如睇醫生,又或者有錢身痕炒濃股等。記得兒時外公就是一個活生生的教材,大概30年前,手上拿着60萬左右退休,很快就冇咗一截,生理、心理壓力好大,當時我們環境又差,幫唔到好多,唯有節衣縮食,一個罐頭分兩餐,幸好有間公屋,勉強支持到百年歸老。

後來,大家開始接受保險、現金流等概念
每個月可以定期出糧,相比以前攞住筆退休金慢慢搣好得多了!不過仍然都未能解決通脹的問題,每個月固定金額,每100萬每個月有5800元,假設你買200萬,每個月就有11600元,唔計居住成本可能勉強都夠用,然而10年後呢?20年後呢?物價可能已經貴咗一大截,購買力可能相等於今天的7、8000元,夠用嗎?

相比之下,買樓收租比較實際
在沒有辣招的年代,部署退休簡單得多,趁年青儲多個首期,一路放租客租客幫你供樓,到退休的時候,可能已經有好幾個Full Paid的物業了,一間自己住,兩、三間收租,基本只要楝樓唔冧,可以收租收到自己百年歸老。而且租金會跟隨通脹上升,當一罐午餐肉由10元升到20元,租金收入亦應該會有1萬元增加到2萬元,你的收入不會被通脹蠶食。再者,物業始終在你手,若樓價上升,而你又懂得投資,期間再樓換樓,一變二,二變四,就更和味。

今時今日想要有豐盛的退休生活,就應該趁後生計劃買多層樓收租!
可惜政府不斷推辣招,想買多間收租唔易!有乜辦法?
政府不斷出招,尤其是最攞命的非首置買樓15% 印花稅,如何買多幾層樓收租呢?老公、老婆一人一層,一層自住,一層收租已經很不錯了。加上政策失誤,令供應短缺,導玫樓價不斷爆升,租金回報已經跌至極低水平,加多兩次息,又或者樓價升多一、兩成,已經做唔到供平過租,蝕!又有朋友說,不如買舊樓做劏房,租金回報比較高,一來,唔識搞可能違規犯例;二來,租客質素難有保證,管理難;三來,亦是最重要的,租金回報高的,通常是樓齡極高的舊樓,將來脫手難,升值能力也低,難以換樓。

有計!開闊自己的眼界!
買保險?收年金?…也是其中一個方法。
其他金融投資產品,也可以,不過要識揀,別再來一次雷曼迷債。
其他磚頭也百花齊放,有人喜歡車位、舖位,筆者與同學們就研究不同的物業,包括大陸樓、工廈等,在辣招下仍然可以倍增資產,只要識揀、識增值,回報亦很可觀。
亦有朋友如此…在香港自己買一間,老婆買一間,收租!因為租金回報高!
自己住邊?在大陸買間千呎大宅,都係百幾萬!有得諗喎!


報名連結:https://www.onepercent.com.hk/yes

Anthony Sir 8小時物業投資精華體驗班

Lesson 1:開闊眼界!原來買樓可以賺咁多 (Brian Sir 主講)
Lesson 2:新手上車.致富攻略!賺取你的第一桶金 (Anthony Sir 主講)
Lesson 3:高手投資.攻防戰!突破辣招倍增資產 (Anthony Sir 主講)
Lesson 4:財技!按揭槓桿,買樓原來可以唔使錢 (Anthony Sir 主講)
Lesson 5:高手專題 – 強大導師團 讓你成為專業投資者
Lesson 6:真劈價.買平超過100萬 (Brian Sir 主講)

了解課堂內容:https://www.onepercent.com.hk/yes

精彩內容:
– 炒家21式  高買低賣常用技巧
– 獨創YOURS揀樓法則  認識不同的物業投資策略
– 出價3部曲  教你如何鎖定買入價
– 秤貨4部曲  尋找低水兩至三成的筍盤
– 零售期買樓技巧
– 創造現金流  40厘回報投資點做?
– 真實個案  分享如何買平超過100萬
– 打造物業黃金組合  冇首置名額都有投資機會
– 最少兩小時任問任答  手把手幫大家上車

了解課堂內容:https://www.onepercent.com.hk/yes

Anthony Sir/Brian Sir不定期Facebook Live
請讚好及追蹤Facebook專頁「第一桶金」收看﹗

********************************************************
關於【1% 投資培訓】
過去 10 年…協助無數年青人成功上車,協助無數小業主賺取千萬資產,財務自由!

1%由2009年開始創辦投資課程,以實戰方式、手把手替同學上車,然後再透過財技將買得的物業一變二,二變四,然後再投資於工廈增值、大陸樓等其他物業範疇,為大家製造被動收入,達到財務自由。

想了解更多買樓知識及我們課堂內容,歡迎先報名Anthony Sir 8小時物業投資精華體驗班,只需$588,但大家買樓隨時可以慳上幾十萬,絕對值得﹗

口碑載道,學員正面評價無數 —>>>  daydaygain.com/?comment

立即訂閱【第一桶金 Day Day Gain】Youtube 頻道
更多精彩短片,陸續登場!

https://www.youtube.com/c/DayDayGain

更多精彩文章!立即 Like and Share
第一桶金專頁 
www.facebook.com/anthony.wealth
第一桶金網站 www.daydaygain.com