疫情嚴峻遠超03年 但點解冇沙士價?幾時撈底?

武漢肺炎疫情,好多人馬上想起2003年沙士一疫,記得當時全城恐慌,個個劈價賣樓,樓價最多跌七成。今次武肺疫情個個都等沙士價,但點解仲未肯跌?距離2018年底的低位仲有一段距離,究竟係未跌完定係唔肯跌?依家應該準備入市還是再睇定啲先?

讀者提問

Anthony Sir你好!最近香港真係好慘,街上好似死城一樣,身邊唔少朋友,尤其做零售業的,做服務業的,公司相繼倒閉、裁員,記得十多年前SARS的時候,我剛剛讀完書出來工作,一樣咁差,當年的樓價,比高位跌咗7成,呢兩年又貿易戰,又社會運動,又有新SARS,樓價理應要跌多啲,但只是下跌1成多,點解會爭咁遠?點解冇SARS價嘅?跌唔到7成,跌3、4成都好丫,係乜嘢支持住樓價呢?定係仲未跌呢?幾時先係買樓最佳時機呢?

回覆讀者提問

事實係嘅!今次武漢肺炎疫情,可能比2003年的SARS更嚴峻,加上政府處理嚴重失當,遲遲不肯封關,冇做好保護香港市民的本份,又冇提供支援,搞到無數市民日日排隊,日曬雨淋搶購口罩,好多人排唔到,真係心淡。話說回來,很多朋友都經歷過2003年的SARS,當時的樓價跌到得番3成,殘到無可再殘,很多網友都問,如今SARS重臨,樓價雖然有跌,但跌得唔多,甚至連2018年年底的價錢都未到,點解會咁呢?
 
今日會同大家分享3個因素
同埋會講吓幾時應該要出手,幾時係好嘅買樓時機!

(一)兩次疫情,經濟情況不同!

當年SARS,疫情雖然嚴重,並不是樓價下跌的主要原因!
如果大家記得,當時樓價下跌,由1997年10月的金融風暴開始,之後陸續有來,有董伯伯的八萬五啦,有科網股爆破啦,8號仔…你冇理由唔記得架?之後又有911等等,對經濟、對樓市的衝擊一浪接一浪,到2002年11月,即是內地首宗沙士出現之前,中原指數已經跌到36點幾,跌咗6成有多。到2003年SARS爆發,最低跌到31點幾,只係跌多1成幾,所以話…其實當年的SARS,並不是樓價下跌的主要因素,只是在垂死的經濟上再踩多一腳,要佢衰到貼地,令樓市早日見底。所謂物極必反,一個波跌到落地,就自自然會反彈啦,一年之後已經彈番上45點幾,反彈4成有多。
 
今次武漢肺炎疫情,影響很大,大家見到,經濟蕭條,死城一樣。根據當年的經驗,疫情始終會受控,快則幾個月,慢則一年半載,就會過去,如果再冇咩衝擊,經濟亦會見底回升。上次SARS大家都沒有經驗,市場一片恐慌,諗番轉頭,十個香港人,九個後悔,當年賣樓的,會後悔自己賤賣物業,當年冇買樓的,會後悔自己點解會船頭驚鬼船尾驚賊,錯過咗上車買樓的好機會。所以今次,經濟咁差,相信劈價一定會有,但係肯定就唔會有沙士價啦。

其次,樓價升跌,除了睇環境因素,還要睇技術因素!

技術上,2018年年底的跌市,主要是因為2017至2018年間,樓價升到過晒火,市場需要一次較深的調整,適逢中美貿易戰爆發,股市樓市借勢下跌。2019年下半年的跌市又點呢?除了中美貿易戰餘波未了,還有延續大半年的社會運動,還有失控的武肺疫情,理論上,環境因素應該比2018年底差,為甚麼還未跌破當時價位?很多朋友都不明白,尤其是數據派、學術派的朋友,都話…冇奶油喎!樓價的升跌,其實並不是單純睇環境因素,技術因素的影響都好大,最少有幾項技術因素,暗盤支持住樓市。

(二)沽盤少、劈價盤仲少

之前經常有講,過去十年,政府不斷推出辣招,原本想透過所謂打擊炒風、壓抑需求,令樓市降溫,但係顧得前又唔顧得後,顧得左又唔顧得右,係…壓抑咗需求,點知壓抑埋供應!唔知邊個諗嘅,最攞命係非首置15%印花稅,令到個個業主都唔捨得賣樓,二手供應嚴重失衡,樓價反而破頂又破頂。就好似今次跌市,點解經濟環境咁差,都跌唔番去2018年底個價呢?都係呢個原因!沽盤本來就已經唔多,肯大幅劈價的筍盤就更少,基本上2018年底到2019年初,已經被先知先覺的投資者掃得七七八八,我哋同一班學員就買咗好多好多。最近劈價筍盤開始多番,大家要留意啦!

(三)資金多、購買力大釋放

當年金融風暴的時候,經濟蕭條,大家點面對?齊齊勒緊肚皮捱過去啦!但係自從2008年金融海嘯之後就唔同啦,經濟蕭條,大家點面對?仲勒緊褲頭?印銀紙!救市!呢頭話低息週期完結,嗰頭侵侵又逼聯儲局減息,加上大陸經濟又差,武肺疫情嚟多一吓痛擊,嚟緊睇怕又有新一輪量化寬鬆。其實香港出咗手啦!林鄭在去年十月的施政報告,放寬了高成數按揭,9成按揭樓價上限,由400萬調高至800萬,8成按揭樓價上限,由600萬調升至1000萬,好多本來唔夠首期買樓的朋友,尤其中產階層,好多都可以買到樓,學術啲講,大量的購買力已經釋放出來!不過…現在經濟差,大家都唔敢出手,遲啲疫情過後,經濟好番,你估會發生咩事?羊群出動!
所以即使沙士再現,樓市都唔會有沙士價啦!上星期有個海怡半島盤係咁易劈10幾萬到808萬,都引哂啲人戴住口罩排隊睇樓,證明仲有好多有心上車人。

幾時先係買樓時機呢?

最近經濟急轉直下,筍盤開始湧現,真係要開始留意啦!
趁住最近冇人睇樓,冇人同你爭,可以慢慢睇、慢慢揀、慢慢鋤吓價,遲啲經濟好番,羊群衝晒出嚟同你爭,唔反你價就奇。
 
當然,幾時見底,幾時係最佳時機,要視乎經個幾個環境因素:
例如疫情會唔會大規模擴散啦,幾時受到控制啦,仲有就係社會運動會唔會持續啦等等,市場不斷變化,其實有好多轉勢同埋見底嘅Signal,仲有就係邊度有筍盤啦,咩價位咩單位值得投資啦等等,我哋都會响我哋嘅同學群組同大家分享,就好似2018年底,我哋學員低位買入過百個劈價筍盤,今次我哋都會一路提住大家,幫大家分析,同大家一齊出去睇樓,分享我哋嘅經紀網絡,手把手幫大家買筍盤,如果你係我哋學員,都應該經常收到我哋嘅貼士啦,如果你未係學員,又想買到筍盤,歡迎先來我哋的免費講座了解咗先。

想進一步了解,可以觀看以下影片。

想了解更多買樓知識,可以報名Anthony Sir 8小時物業投資精華體驗班

報名連結:https://www.onepercent.com.hk/yes


Anthony Sir 8小時物業投資精華體驗班

Lesson 1:開闊眼界!原來買樓可以賺咁多 (Brian Sir 主講)
Lesson 2:新手上車.致富攻略!賺取你的第一桶金 (Anthony Sir 主講)
Lesson 3:高手投資.攻防戰!突破辣招倍增資產 (Anthony Sir 主講)
Lesson 4:財技!按揭槓桿,買樓原來可以唔使錢 (Anthony Sir 主講)
Lesson 5:高手專題 – 強大導師團 讓你成為專業投資者
Lesson 6:真劈價.買平超過100萬 (Brian Sir 主講)

了解課堂內容:https://www.onepercent.com.hk/yes

精彩內容:
– 炒家21式  高買低賣常用技巧
– 獨創YOURS揀樓法則  認識不同的物業投資策略
– 出價3部曲  教你如何鎖定買入價
– 秤貨4部曲  尋找低水兩至三成的筍盤
– 零售期買樓技巧
– 創造現金流  40厘回報投資點做?
– 真實個案  分享如何買平超過100萬
– 打造物業黃金組合  冇首置名額都有投資機會
– 最少兩小時任問任答  手把手幫大家上車

了解課堂內容:https://www.onepercent.com.hk/yes



Anthony Sir/Brian Sir不定期Facebook Live
請讚好及追蹤Facebook專頁「第一桶金」收看﹗

關於【1% 投資培訓】
過去 10 年…協助無數年青人成功上車,協助無數小業主賺取千萬資產,財務自由!

​1%由2009年開始創辦投資課程,以實戰方式、手把手替同學上車,然後再透過財技將買得的物業一變二,二變四,然後再投資於工廈增值、大陸樓等其他物業範疇,為大家製造被動收入,達到財務自由。

想了解更多買樓知識及我們課堂內容,歡迎先報名Anthony Sir 8小時物業投資精華體驗班,只需$588,但大家買樓隨時可以慳上幾十萬,絕對值得﹗

相格 All 01

立即訂閱【第一桶金 Day Day Gain】Youtube 頻道
更多精彩短片,陸續登場!

https://www.youtube.com/c/DayDayGain

更多精彩文章!立即 Like and Share
第一桶金專頁 
www.facebook.com/anthony.wealth